CERITA TERBARU

Thursday, 1 December 2011

10 Tips Menjadi Pekerja Cemerlang

 


Sedikit tips untuk pekerja yang dah lama bekerja tak terkecuali yang baru nak mula kerja ataupun yang tak kerja lagi dan akan kerja nanti.:-D. Tips untuk jadi seorang pekerja yang cemerlang dan disayangi bos(bukan bercinta dengan bos). Tengok 10 tips yang ada kat bawah k..
 
semak jangan tak semak..?
 
1. Beyond Expectation. Maksudnya mesti buat lebih dari apa yang bos minta. Contohnya sesuatu tugasan bos suruh siapkan esok, sebolehnya siapkan tugasan tu hari ini.

2. Tahu apa kemahuan bos. Kita harus/patut tahu sifat ataupun kemahuan dan style bos kita, kemudian kita sesuaikan dengan diri kita.

3. Tiada istilah Yes Bos! Maksudnya walaupun kita mesti hormat bos kita, tetapi dalam sesuatu keadaan dan situasi kita mesti berkata "tidak" dan haruslah memberi jawapan/alasan yg konkrit bagi menyokong pendapat tu. Sometimes bos suka orang yang macam ni...Bos akan tahu kita berpendirian, berani dan berfikir sebelum bertindak.

4. Berani untuk bercakap. So speak up!!! Tapi pastikan apa yang kita nak cakapkan berdasarkan kita punya kepakaran. Jangan terlalu diam bila bermesyuarat bersama bos. Lontaran idea-idea yang bernas.

5. Bos juga manusia biasa, kadang-kadang dia perlukan kawan. Luangkan masa sesekali bersama bos. Dengan ini, kita lebih dapat peluang untuk mengetahui dengan lebih dekat personaliti dan gaya bos kita.

6. Kalau bos marah, jangan kita pun sibuk nak mempertahankan diri mengatakan kita tak bersalah. Ingat cara ini tidak akan berhasil. Biar bos marah dulu, kita dengar saja. Bila selesai baru kita terangkan situasi sebenar.

7. Jangan suka menipu. Bos suka orang yang jujur. Sekali dia tak percayakan kita, jurang lebih besar akan wujud antara kita dan bos.

8. Jangan mengeluh jika diberi sesuatu tugasan. Berfikiran positif. Hanya bos yang tahu kebolehan dan X factor yang ada pada kita. Jadi,anggaplah tugasan itu sebagai satu penghargaan dan belajar sesuatu yang baru.

9. Mestilah rajin, be smart dan mempunyai sense of urgency.

10. Sentiasa senyum. Ingat semua orang ada masalah di dunia ini. Kalau kita berselisih faham dengan bos, jangan terlalu tunjuk. Sabar....Tarik nafas panjang-panjang..Telan panadol 2 biji pastu tido.....Esok pergi kerja mulakan dengan senyuman.:-D


P/S: Jangan jadi kaki bodek bos sudah..peece^_^ 


Sumber http://www.zuarxpdc.com/

No comments:

Post a Comment

SEBARANG KOMEN MAHUPUN KRITIKAN AMAT DIALU-ALUKAN..AGAR DAPAT KITA MEMPERBAIKI DIRI DIPENULISAN AKAN DATANG..

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011@2012 all right reserved by muhammad yamaluddin@diari hatiku