CERITA TERBARU

Monday, 19 December 2011

Bayi Memiliki Dua Wajah Akibat Ibunya Makan Ubat-ubatan, Di China.CHINA – Cerita-cerita seperti ini memang amat menyedihkan. Kangkang, nama bayi lelaki yang berusia 14 bulan menghidap sejenis penyakit sejak lahir Moebius syndrome yang mana memiliki potongan wajah yang kedua pada satu muka. Tanda-tanda hasil dari ujian inframerah oleh doktor sebelum itu bayi menunjukkan bahawa anak dari ibu muda bernama Yi Xilian ini sehat dan normal, tapi ketika bayi bernama Kangkang ini lahir, segalanya telah terungkap. Anak itu kelihatan seperti memakai topeng.

Tiada siapa tahu mengapa keadaan seperti ini boleh terjadi terhadap bayi itu. Mungkin kata-kata doktor mendapati ianya adalah kesan dari pengambilan penggunaan ubat-ubatan pada masa kehamilan ibunya.

Menurut satu sumber, ubatan yang telah dimakan si ibu ketika hamil adalah ubat anti-keguguran yang diberikan oleh dokternya. Sedihnya, pembiayaan rawatan perubatan ini sangat mahal. Sejak dibawa ke hospital di Changsha ketika usia Kangkang masih 20 hari, hingga ketika ini dia telah mengeluarkan 300-400 ribu Yen.

2 comments:

  1. aduh...cian nyea...2 la ..mak dia pown amek ubat2an yg cm 2..:(

    ReplyDelete
  2. yang kan..tapi itulah lumrah ketentuannya..
    salam perkenalan..terima kasih cox sudu singgah n memberi komen...

    ReplyDelete

SEBARANG KOMEN MAHUPUN KRITIKAN AMAT DIALU-ALUKAN..AGAR DAPAT KITA MEMPERBAIKI DIRI DIPENULISAN AKAN DATANG..

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011@2012 all right reserved by muhammad yamaluddin@diari hatiku