CERITA TERBARU

Thursday, 24 November 2011

new blogger..!! tips meringankan blog..

assalamualaikum..
-o.k kali ni mad kongsikan dengan korang semua..terutama kepada new blogger..macam mana nak meringankan blog korang tu..sebelum tu cuba korang cek blog korang tu..BERAT ataupun ringan..?
kalau korang nak tahu blog korang  tu BERAT ataupun ringan...? caranya..
cuba korang klik home..kalau lambat nak loading..beerti blog korang tu berat la...kalau tak ringan la tu..

bagi yang berat!! ini ada beberapa tips..

 Jangan Letak Terlalu Banyak Widget
Tahu ke korang . Apa itu Widget ? hehe . tAk tahu ye..? alar. yang korang letakkan dekat Sidebar korang tuh , and yang korang dok Tekan - tekan Add Gadget tuh , haa. itu lah Widget ! HAHA! Kalau Blog korang penuh dengan Widget , memang selalunye , ianya akan memberatkan blog korang n automatik , blog akan lambat untuk load :)

Elakkan Meletak Widget yang TAK Penting
Apa Maksud mad tu.? hehe , Alar . oke . macam niyh . Korang tengok dekat Sidebar korang . Ada tak korang letak e.g : Jam (clock) , Hit Counter , Gambar Comel ( Welcome To My Blog) , Animation Widget and so on . ada kan ? hee . kalau korang nak blog korang nampak kemas dan ringan , SILA lah padam benda2 alah itu semua :) ya! kita tahu , kalau letak benda tuh semua , memang CANTIK ! Tapi , kalau korang tak nak orang LARI drpd blog korang , yang disebabkan lambat loading , korang buang lah ehh ? :)

Jangan Upload Terlalu Banyak Gambar
Oke , yang ini , for sure semua orang tahu kan ? Makin banyak korang upload pic kat blog korang tuh , makin lambat lah n berat lah blog korang . Korang nak ker , blog korang lambat loading ? For Sure tak nak lah kan . hee! Ye . Terus terang mad cakap , bila mad masuk someone punya blog yang lambat loading kan , mad terus keluar dengan menekan PANGKAH dekat Tab tuh . mad niyh , bukannya jenis yang suka menunggu.!! dan mad percaya korang juga macam tu kan..

Kurangkan Jumlah Entry di Blog Anda
Ohh .yeah ! Kalau boleh , jangan letak terlalu banyak entry yang korang post tuh , dekat blog korang ekk . Sekurang-kurang nya , ada 3 atau 4 je pon sudah cukup :) Kalau banyak2 nanti , takot lambat pulak nak loading kan ? :))

***Ohh ye ye. mad rasa itu je lah , yang mad tahu , untuk meringankan blog ! Kalau ada sesapa yang nak tambah apa yang korang tahu , boleh lah tinggalkan tambahan korang , di ruangan komen dibawah!!.

kalau korang nak baca lebih baca tips..klik ja disini..http://www.lyssasecret.com/
rugi sape tak masuk blog kak lisa ni..!!

No comments:

Post a Comment

SEBARANG KOMEN MAHUPUN KRITIKAN AMAT DIALU-ALUKAN..AGAR DAPAT KITA MEMPERBAIKI DIRI DIPENULISAN AKAN DATANG..

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT 2011@2012 all right reserved by muhammad yamaluddin@diari hatiku